Hikayemiz

  Baştan söyleyelim; Ü değil U . TDK’dan teyit ettik 🙂.Kimdir bu Unvansız Gönüllüler? Neler yapar? Nerededir? Kimlerden oluşur? Nasıl faydamız olur? 
 Çorlu merkezli bir ekibiz. Sosyal sorumluluk bilincini benimsemiş, hayatının bir parçası gören gönüllüler olarak, topluma faydalı projeler yapmak üzere yola çıktık. Kar amacı gütmeden, hiç bir kuruma bağlı olmadan, tamamen gönüllü olarak bir araya geldik.
 

Neden Unvansız Gönüllüler ?

Robin Sharma’nın Unvansız Lider kitabından esinlendik aslında. Kitap kısaca, “Lider olmak için yönetici olmanıza, idareci olmanıza gerek yok. Eğer bir cafeye, servis elemanın samimiyeti için gidiyorsan, bir firmada problemini çay servis elamanıyla paylaşıyorsan, aslında onlar gizli bir liderdir, unvanları olmasa da.” yı anlatıyor. Biz de bunu sosyal sorumluluğa uyarladık. Sosyal sorumluluk alanında belediye başkanı olmadan, okul müdürü olmadan da etkili, faydalı şeyler yapabilirize inanıyoruz. İhtiyacı olana destek vermek, insanları da sosyal sorumluluğa teşvik etmek için bu yolda “gizli kahraman” niye olmayalım diyerek “Unvansız Gönüllüler” belirledik adımızı.
Ekip olarak hepimiz farklı mesleklere sahibiz; kimimiz yönetici, kimimiz avukat, kimimiz öğretmen, kimimiz mühendis, kimimiz de öğrenci gibi gibi. Unvan olarak bakıldığında hepimiz farklı kulvarda iş hayatlarımıza devam ediyoruz. Ama hepimiz ortak geçmişe ve değere sahibiz; Görüyorsak, duyuyorsak sorumluyuz.
*Bir de sloganımız var tabii. Sosyal Sorumluluk için bir araya gelirken tek gayemiz gönüllü olmak olduğu için unvana ihtiyacımız yok dedik. Bu sebeple sloganımız “Unvanını portmantoya asabilirsin”.

Nasıl?

İlişkilerimizin temelinde şeffaflık var. Her şey topluma açık ve net olmalı dedik; oluyor da gayet güzel. Bunu şiddetle savunuyoruz. İnsanlar projelerimize, etkinliklerimize destek verirken gönlü rahat olmalı, kafasında hiç bir soru işareti kalmamalı. Bu yüzden attığımız her adım, yaptıklarımız, paydaşlarımız tam anlamıyla açık ve şeffaf. Güvene dayalı temeller attık. Hiçbir siyasi parti, hiçbir kurumla bağımız yok. Tamamen sosyal gönüllü bireyler olarak bir araya geldik. Kritik bir de ortak noktamız var; o da kar amacı gütmemek. Bu da bizi daimi bir arada tutacak temel kurallardan birisi.
 

Toplum?

Teknolojiyle birlikte kitlelerin dikkatini çekmek ve desteğini almak kolaylaştı; bu güzel bir gelişme. Ama bunun yanında yine teknoloji tarafından dört bir yanı sarılmış ve iletişim kurmanın -sağlıklı bir iletişim- zor hale geldiği; bireye ulaşmak, ulaşmanın ötesinde onun benliğine seslenmek ve gönüllülük için desteğini almak tahmin edemeyeceğiniz kadar zorlaştı. Güzel olan şu; gerekli verilere baktığımız ve gözlem yaptığımız zaman görüyoruz ki bir kez gönüllü olarak bir faaliyet içerisinde bulunan birey daha sonrasında da büyük bir oranla bu faaliyetlere devam ediyor. Yani bireyin gönüllü olması için aktif olarak çalışması ve karşılığında elde edeceği manevi kazançları kendisinin görmesi, hayatındaki değişiklikleri fark etmesi gerekiyor. Gönüllülük değerli bir şey; farkındayız.

Gönüllü?

Gönüllü olmak için tavan yaş sınırımız yok; herkes ekibimizde gönüllü olabilir. Değerlerimizi benimsemiş gönüllülerle yola birlikte devam etmek arzumuz. Değerler derken; gönüllülük, şeffaflık ve kar amacı gütmemek başlıca kriterlerimiz. Üye aşamasına gelmeden önce, gönüllü adayımızı bir toplantımıza davet ediyoruz, hem tanışmış hem de derneğimizi tanıtmış oluyoruz. Farklı fikirler, farklı bakış açılarının olması, faydalı projelerin sayısının artmasını sağlayacaktır.
Belki de bir projenin mimarı, bazılarının kahramanı sen olabilirsin. Neden olmasın? Link’i aşağıya bıraktım.
 https://unvansizgonulluler.org/gonullu-ol/

Mesaj?

Dünyaya, ülkemize daha büyük resimden bakmaya ihtiyacımız var. Genç nesil olarak lisede, üniversitelerde aldığımız eğitimleri sadece mesleki bazlı kullanmamak lazım. Yetişkinler olarak tecrübelerimizi sadece ticarette, iş geliştirmede kullanmamak da lazım. Bu bilgileri, birikimleri kar amacı gütmeden de kullanabiliriz. İşte o zaman sosyal sorumluluk bilinciyle daha yaşanabilir, daha eşit, daha bilinçli bir toplum haline gelebiliriz. Hayatında hiç deniz görmemiş çocuklar için bir gün boyunca onlarla sahilde uçurtma uçurmayı hayal edin, güzel bi duygu dimi?
İyi bir vicdan, en rahat yastıktır.

Bir teşekkür? 

Ekibimizi profesyonelce yönetmek hedefimizken destekçilerimiz de bol. Gönüllü danışmanlarımız var; gönüllü takım koçumuz, gönüllü proje danışmanımız gibi. Gidişatımız, olaylara yaklaşımımızda oldukça destek veriyorlar. Kendilerine buradan da teşekkür edelim; onlar da bizim için birer Unvansız Gönüllüler’dir.